Δραστηριότητα 1 – Άσκηση των τριών λιστών

Δραστηριότητα 1 - Άσκηση των τριών λιστών

Ο φροντιστής, μαζί με τον ασθενή, πρέπει να πάρει τρία φύλλα χαρτιού. Στη συνέχεια, ο φροντιστής θα γράψει στην αρχή κάθε φύλλου τα εξής: «Τα δυνατά μου», «Τα πιο σημαντικά επιτεύγματά μου», «Αυτό που θαυμάζω περισσότερο για τον εαυτό μου». Στη συνέχεια, ο φροντιστής ενθαρρύνει τον ασθενή να επιλέξει ένα από τα φύλλα για να ξεκινήσει. Ο ασθενής πρέπει να αντανακλά και να μοιράζεται με τον φροντιστή αυτό που σκέφτεται όταν διαβάζει τον τίτλο του φύλλου και, αργότερα, να γράψει σε αυτό αυτό που θεωρεί πιο κατάλληλο. Ο φροντιστής πρέπει να ενθαρρύνει τον ασθενή να μοιραστεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Ο φροντιστής δεν πρέπει να κρίνει και πρέπει να ενισχύσει θετικά τα μερίδια και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο ασθενής. Στο τέλος, όταν συμπληρωθούν τα φύλλα, ο φροντιστής και ο ασθενής πρέπει να σκεφτούν και να αποφασίσουν μαζί πώς θα διαμορφώσουν τις λίστες, έτσι ώστε να μπορούν να απλωθούν σε τρία μέρη στο σπίτι όπου ο ασθενής ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του. Εάν αυτό είναι δυνατό, ο φροντιστής πρέπει να διαπραγματευτεί με τον ασθενή να φύγει από το σπίτι για να αγοράσει ένα πλαίσιο για να τοποθετήσει τις λίστες.