14 – Πως εκφράζω τον θυμό μου;

14 – Πως εκφράζω τον θυμό μου;

Επιλέξτε ποιά από τα πιο κάτω σημεία ισχύουν για εσάς:

• Είμαι η εξουσία και εξαναγκάζω τη γνώμη μου σε άλλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα δείξω θυμό για να το κάνω.
  • Δεν ελέγχω καλά τις εξάρσεις θυμού μου. Δύσκολα ελέγχομαι όταν το άλλο άτομο είναι ευάλωτο, κουρασμένο, εμπλέκεται σε κάτι που με θύμωσε.
  • Έχω έναν τρόπο να δείχνω τις απόψεις μου αβάσιμα. Μονοπωλώ τη συνομιλία, αγνοώ τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, αρνούμαι να ακούσω το άλλο άτομο ή μιλάω τόσο πολύ που το άλλο άτομο παραιτείται.
  • Δεν ξεχνάω ποτέ μια κακή πράξη από κάποιον εναντίον μου και αφήνω τον θυμό μου να μεγαλώσει μέχρι να εκραγώ.
  • Όταν είμαι θυμωμένος, φωνάζω, ρίχνω πράγματα, χτυπάω ή γίνομαι βίαιος.
  • Δεν θυμώνω. Βρίσκω το δίκιο μου παίρνοντας εκδίκηση.
  • Βγαίνω έξω ή αρνούμαι να μιλήσω όταν θυμώσω. Τότε το άλλο άτομο δεν έχει καμία ευκαιρία να συμμετάσχει ή να αντισταθεί.
  • Χρησιμοποιώ σαρκασμό ή λέω πράγματα που βλάπτουν τους άλλους όταν είμαι θυμωμένος.
  • Χρησιμοποιώ ανθρώπους εναντίον ο ένας του άλλου.
  • Θυματοποιούμαι. Βάζω ενοχή σε άλλους.
  • Δεν δέχομαι ποτέ συγνώμη. Μπορεί να κρατήσω μνησικακία για χρόνια.
  • Συλλέγω κρυφά «πυρομαχικά» για τον επόμενο τσακωμό μου. Παρακολουθώ  μηνύματα, ψάχνω προσωπικά αντικείμενα ή ακούω τηλεφωνικές συνομιλίες, για να χρησιμοποιήσω αυτές τις πληροφορίες αργότερα εναντίον του άλλου ατόμου.
  • Αρνούμαι να μιλήσω για τον θυμό μου, η συζήτηση θα ήταν χάσιμο χρόνου.
  • Λέω πράγματα όταν είμαι θυμωμένος που είναι οδυνηρά και μη αναστρέψιμα.
  • Μοιράζομαι τους λόγους του θυμού μου με _______________, θα διαλυθεί όταν μάθει την αλήθεια.
  • Εάν άλλοι είναι θυμωμένοι μαζί μου, πρέπει διορθώσω το λάθος μου ή να διορθώσω αυτούς, για να τα κάνω όλα σωστά.

Όσα πιο πολλά από τα πάραπάνω σημεία αντιστοιχούν στις συμπεριφόρες και τα συναισθήματά σας, τόσο πιο ανθυγιεινός είναι ο τρόπος έκφρασης του θυμού σας.