Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και επαναλάβετε τον ακόλουθο μονόλογο στον εαυτό σας τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα έως ότου να μπορείτε να το απαγγείλετε σχεδόν αυτόματα:
Κατά τη διάρκεια ___________________________________________________________________________, συνέβη η ακόλουθη κατάσταση: _______________________________________________________________. Όποτε θυμάμαι τι συνέβη, συνήθως σκέφτομαι ___________________________________________________ (εδώ βάζω τη λάθος σκέψη) και αισθάνομαι ένοχος. Όταν αισθάνομαι ενοχή για _________________________, πρέπει να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι σκέφτομαι λανθασμένα. Αντί να σκεφτώ ______________________, πρέπει να βλέπω την κατάσταση ως ___________________________________________________________ (βάλτε την πιο θετική, ρεαλιστική σκέψη). Πρέπει επίσης να θυμηθώ ότι έδειξα τα ακόλουθα δυνατά σημεία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ___________________________________________________________________ και μπορώ να δώσω στον εαυτό μου πίστωση για αυτά τα δυνατά σημεία. Θα ήταν λάθος για μένα να επικεντρωθώ μόνο σε αυτά τα καλά πράγματα, γιατί είμαι ένοχος (στην πραγματικότητα) __________________. Ωστόσο, θα ήταν επίσης λάθος να επικεντρωθώ μόνο στις αρνητικές πτυχές του τι συνέβη.