14 – Kako izražavate ljutnju?

14 - Kako izražavate ljutnju?

Označite sve što se odnosi na vas:

• Ja sam autoritet i namećem svoje mišljenje drugima, a ako treba, pokazat ću i ljutnju da to ostvarim.
  • Znam tempirati svoje izljeve ljutnje. Napadam kada je druga osoba ranjiva, umorna ili zaokupljena nečim
  • Nepopustljiv(a) sam u svađi. Ja dominiram razgovorom, ignoriram osjećaje druge osobe, odbijam slušati drugu osobu, ili govorim toliko da druga osoba na kraju odustane.
  • Nikad ne zaboravljam kad mi netko učini nešto nažao i puštam da se ljutnja u meni nakuplja sve dok ne eksplodiram.
  • Kad sam ljut(a), vičem, vrištim, bacam stvari, udaram ili postajem nasilan/na.
  • Ne prepuštam se ljutnji, stvar rješavam osvetom.
  • Napustim prostoriju ili odbijam razgovarati kad se razljutim. Tada druga osoba nema priliku ništa reći niti se obraniti.
  • Kad sam ljut(a), služim se sarkazmom ili izgovaram stvari koje će povrijediti drugu osobu.
  • Manipulacijom okrećem ljude jedne protiv drugih.
  • Igram ulogu mučenika; namećem drugoj osobi osjećaj krivnje.
  • Nikad ne prihvaćam ispriku; ako treba, ljutim se godinama.
  • Potajno skupljam materijal za svoju iduću svađu. Iznova iščitavam poruke, prekopavam novčanike, prisluškujem telefonske razgovore, tako da poslije mogu upotrijebiti te informacije protiv druge osobe.
  • Odbijam razgovarati o svojoj ljutnji; razgovor je gubitak vremena.
  • Kad sam ljut(a), izgovorim stvari koje povrijede druge ljude i više ih ne mogu povući.
  • Ako drugoj osobi kažem zašto sam ljut(a), ta istina će je strašno povrijediti.
  • Ako je netko ljut na mene, moram to popraviti, da sve bude u redu.

Što ste više izjava označili, to je vaš način izražavanja ljutnje nezdraviji.