Preverite, katere od trditev veljajo za vas:
- Sem avtoriteta in drugim vsiljujem svoje mnenje, tudi, čeravno to pomeni, da pokažem svojo jezo
- Svoje jezne napade načrtujem. Jezen postanem, ko je druga oseba ranljiva, utrujena, miselno potopljena v nekaj drugega.
- Pri prepiranju sem nepremagljiv. Monopoliziram pogovor, ignoriram čustva drugih, nočem poslušati druge osebe ali pa toliko govorim, da se druga oseba preprosto vda.
- Nikoli ne pozabim, kar mi je nekdo grdega storil. Svoji jezi dovolim, da se krepi dokler ne eksplodiram
- . Ko sem jezen povzdignem glas, kričim, mečem stvari, tepem ali pa postanem nasilen.
- Ne postanem jezen; zadoščenje dobim, ko se maščujem.
- Ko se razjezim, oddidem iz prostora ali odklanjam pogovor. Tako druga oseba nima možnosti za sodelovanje, participacijo in polje za borbo.
- Ko sem jezen uporabljam sarkazem ali govorim stvari, ki druge prizadenejo.
- Ljudi ščuvam drug proti drugemu.
- Igram mučeniško vlogo; krivdo prelagam na druge.
- Nikoli ne sprejemem opravičila; Če je potrebno, sem leta dolgo užaljen.
- Na skrivaj zbiram strelivo za svoj naslednji boj. Grem skozi elektronska sporočila, brskam po denarnicah ali prisluškujem tujim telefonskim pogovorom. Zato te podatke uporabim pozneje proti drugi osebi.
- Nočem govoriti o svoji jezi; pogovor bi bil izguba časa.
- Ko sem jezen, govorim stvari, ki so boleče in nepopravljive.
- Razloge za svojo jezo delim s _______________. Šokiralo ga (ali jo) bo, ko bo izvedel(a) resnico.
- Če so drugi jezni name, skušam to urediti tako, da je spet vse prav.
- Več izjav kot ste označilli, bolj nezdrav je vaš način izražanja jeze.